Barn och ungdomar som har postcovid har ofta svårt att klara skolan och andra vardagsaktiviteter, men ändå saknas stöd från samhället. Svenska Covidföreningen satsar därför på ett projekt med syfte att stötta unga, och även vuxna, med postcovid. Nu är det klart att Allmänna arvsfonden beviljar medel under tre år.
– Vi är mycket glada över det här bidraget som möjliggör pioinjärinsatser för utbildning och stöd till de drabbade. Vårt mål är att bidra till folkbildningen om vår nya folksjukdom, säger Lisa Norén, läkare och talesperson för föreningen.
Enligt internationell forskning är ungefär en procent av barn och unga drabbade av postcovid, vilket betyder omkring 10 000 barn i Sverige. För många innebär det att livet förändrats drastiskt. Svår trötthet, huvudvärk och svårigheter att tåla ansträngning är mycket vanligt.
Symtomen gör det svårt att klara skolan, vara med kompisar eller delta i fritidsaktiviteter. En del är så allvarligt sjuka att de är sängliggande. Flera av symtomen vid postcovid kan lindras genom behandling, vilket gör stor skillnad för patienterna. Men kunskapen om postcovid är varierande inom vården, eftersom alltför få läkare har fått utbildning om den nya folksjukdomen.
– Våra medlemmar berättar om hur deras tidigare friska och aktiva barn blivit vingklippta av covid-19, men ändå inte fått den hjälp man kan förvänta sig. Deras liv sätts på paus. Andra jag har mött berättar om hur barnen har försämrats i sin sjukdom på grund av vårdens okunskap, fortsätter Lisa Norén.
Nyligen beslutade Allmänna arvsfonden att finansiera Svenska Covidföreningens projekt ”Hälsa och goda livsvillkor för personer med postcovid”. Det innebär att föreningen nu har möjlighet att genomföra flera stödjande insatser för drabbade.
– Projektet är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera personer som är drabbade av postcovid och hur metoder och verksamheter kan utvecklas av och för målgruppen. Med stöd från Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor, säger Solveig McKenzie, enhetschef för Allmänna arvsfonden.
Projektet har två grenar, den ena är inriktad på barn och ungdomar och deras familjer och den andra fokuserar på personer i alla åldrar som har postcovid. En planerad insats är studiecirklar för föräldrar så att de kan stötta sina barn/ungdomar. Svenska Covidföreningen kommer också att ta fram ett skolmaterial för att hjälpa ungdomar och deras föräldrar att föra dialog med skolan, för att kunna anpassa skolgången på bästa sätt.
Andra aktiviteter som planeras är bland annat en stödtelefon, anpassade egenvårdsövningar och att utveckla mer informationsmaterial om postcovid. Svenska Covidföreningen vill inte bara stötta drabbade utan också sätta fokus på postcovid som en viktig samhällsfråga.
– Vi måste prata mer om att postcovid är en högst pågående följdsjukdom och inte alls bara “kvarvarande besvär”. Om merparten inte förstår att hundratusentals är drabbade bara här i Sverige, och hur allvarligt sjukdomen påverkar även barn och ungdomar, så får de inte rätt hjälp. Därför är det här projektet mycket viktigt, säger Anja L Sundberg, vice ordförande i Svenska Covidföreningen.
Fakta: Postcovid
- 1 av 30 infektioner leder till postcovid, det övergripande namnet på de olika följdtillstånd som kan uppstå efter covid-19.
- Postcovid drabbar alla åldrar, inklusive barn, och några tydliga riskgrupper finns inte. Även personer som haft en mild covid-19-infektion kan få postcovid. En del insjuknar efter sin första infektion, andra först efter sin tredje, fjärde eller femte.
- En del med postcovid blir bättre över tid, men för många andra är det långvarigt.
- Något botemedel finns ännu inte.
Vi kommer snart att starta rekryteringen av tjänster inom projektet och mer information kommer på hemsidan inom kort. Är du intresserad redan nu? Skicka en intresseanmälan till: jobb@covidforeningen.se
Svenska Covidföreningen är en patientförening för de med covid-19 och postcovid. Föreningen verkar för mer patientnära forskning, tillgång till jämlik och evidensbaserad vård och ett adekvat socialt skyddsnät för de som drabbats.