Vi efterfrågar ett nationellt kunskapscenter som kan stötta sjukvården, skriver debattörer från Virus- och pandemifonden samt Svenska Covidföreningen.
I dag saknar en stor grupp patienter med postcovid tillgång till den specialiserade sjukvård som skulle behövas för att hjälpa dem tillbaka till ett fungerande liv. Och trots att postcovid fortsätter att drabba människor och dessutom kan räknas som en ny folksjukdom, lyser det politiska engagemanget med sin frånvaro.
Sedan det nya coronaviruset började spridas år 2020 har långt fler än 100 000 svenskar drabbats av postcovid. Världshälsoorganisationen WHO har bedömt att 1 av 30 covid-19-infektioner leder till postcovid. Mot den bakgrunden kan man uppskatta att cirka 2 till 5 procent av den svenska befolkningen har haft eller har sjukdomen. Enligt Folkhälsomyndigheten är definitionen av en folksjukdom att den drabbar minst 1 procent av befolkningen och att den innebär allvarliga konsekvenser för befolkningen och samhället. Effekterna av postcovid är redan långt mer allvarliga än så.
Människor drabbas fortfarande av covid-19 och nya fall av postcovid diagnostiseras kontinuerligt, samtidigt som de som insjuknade för flera år sedan inte får tillräcklig hjälp. Trots detta har endast 2 av landets 21 regioner i dag någon postcovidmottagning för vuxna.
En ny enkät som Svenska Covidföreningen genomfört bland sina medlemmar visar att en majoritet insjuknade redan 2020 (62 procent av 792 respondenter). Dessutom svarar nästan hälften (49 procent) att de knappt har fått någon hjälp alls för sina symtom. Endast 2 procent svarar att de har fått hjälp helt och hållet. Detta är ett stort nederlag för svensk sjukvård.
Symptomen på postcovid är många, men nästan alla drabbade beskriver en kraftig trötthet och fysisk uttröttbarhet. Därtill är det vanligt med hjärt-kärlkomplikationer, huvudvärk, hjärndimma, led- och muskelvärk, långvarig feber och mag- och tarmproblem.
Men att leva med postcovid innebär inte bara försämrad hälsa, utan också en begränsad vardag. Den nya rapporten ”1149 vittnesmål från vår nya folksjukdom postcovid” samlar unika vittnesmål från drabbade och anhöriga. Tillsammans berättar de nu om kampen för att få vård, stöd och ersättning. En del vittnar om en vardag som helt sängliggande.
En röd tråd genom alla vittnesmål är att man vill komma tillbaka till ett friskt och meningsfullt liv igen. Men det är svårt att få rätt hjälp när sjukvården ofta har bristande kunskaper och resurserna varierar över landet. I stället för att bygga upp en ordentlig vård för patientgruppen har flera regioner lagt ned de specialiserade mottagningarna för postcovid.
Nu efterfrågar vi följande:
1. En konkret plan för att minska vår nya folksjukdom.
Politiker på alla nivåer måste betrakta postcovid som en ny folksjukdom som kräver extraordinära åtgärder. Det är dags för en nationell handlingsplan med målet att få ökad kunskap och bättre verktyg för prevention och behandling av postcovid. Vi vill se konkreta åtgärder för att ge drabbade hjälp tillbaka till ett friskt liv.
2. Stärk kunskapen om postcovid i hela landet.
Kunskapen om vår nya folksjukdom postcovid behöver stärkas över hela landet för att patienter ska få bra och jämlik vård oavsett region. Därför efterfrågar vi ett nationellt kunskapscenter som kan stötta sjukvården och säkra att forskningsframsteg om postcovid snabbare når ut. Detta är nödvändigt om vi ska göra skillnad i praktiken.
3. Specialiserad sjukvård för postcovid i fler regioner.
Två mottagningar kan inte ta hand om alla patienter som remitteras. Fler regioner måste satsa på specialiserad vård för postcovidpatienter för att kunna erbjuda utredning och diagnostik, symtomlindrande behandlingar, liksom rehabiliteringsinsatser som bygger på bästa evidens och beprövad erfarenhet. Om majoriteten av regionerna inte klarar av att hjälpa patienterna så måste frågan lyftas till regeringsnivå.
Nu efterlyser vi en tydligare plan från beslutsfattare i varje region för hur denna patientgrupp ska få vård och stöd för att komma tillbaka till samhället. Det politiska engagemanget för denna nya folksjukdom måste vakna.
Niklas Arnberg, generalsekreterare, Virus- och pandemifonden
Lisa Norén, talesperson, Svenska Covidföreningen
Publicerades den 5 juli 2024 i Dagens Medicin.