Många drabbade av postcovid har varit sjuka sedan pandemins start men nästan hälften svarar att de knappt fått någon hjälp av vården. Det visar en ny enkät som Svenska Covidföreningen gjort tillsammans med Virus- och pandemifonden.
En färsk enkät bland postcovidpatienter visar att närmare hälften (49 procent) nästan inte fått någon hjälp alls från vården, trots att majoriteten (62 procent) av de som svarat varit sjuka sedan 2020. Endast två procent svarar att de helt och hållet fått hjälp med sina postcovidsymptom.
Resultatet visar dessutom att många drabbade har kraftigt försämrad hälsa jämfört med innan de fick postcovid. De flesta uppger att de hade normalgod hälsa innan de blev sjuka i covid-19, med ett medelvärde för hälsorelaterad livskvalitet på 86/100.* Nu är snittet i gruppen 41/100, det vill säga i nivå med flera andra kroniska sjukdomar såsom multipel skleros, kronisk njursjukdom och lungsjukdomen KOL.
– Patienter med postcovid behöver mötas av kunnig vårdpersonal som kan erbjuda rätt tester och diagnostik. I väntan på ett botemedel finns lindrande behandling för flera av de vanligaste symptomen, men kunskapsbristen gör att de flesta patienter aldrig får den hjälp som faktiskt finns. Det kanske kunde ursäktas i början av pandemin, men att det fortfarande ser ut så är verkligen inte bra, säger Lisa Norén, specialistläkare och styrelseledamot i Svenska Covidföreningen.
Majoriteten av dem som svarat på enkäten, som skickats ut till Svenska Covidföreningens medlemmar, är i arbetsför ålder och merparten blev sjuka under 2020 och 2021. Många har fortfarande svårt att arbeta heltid, cirka en tredjedel är helt sjukskrivna och tolv procent har blivit utförsäkrade. Drabbade vittnar om ett begränsat liv, om att inte längre kunna leka med sina barn, delta i sociala aktiviteter eller utföra sysslor i hemmet.
Istället för att bygga upp vård för patientgruppen har postcovidmottagningar lagts ner i flera regioner. Idag har enbart två av landets 21 regioner någon form av postcovidmottagning för vuxna. Enkäten visar även att de flesta med postcovid inte heller har fått komma till en specialiserad mottagning samt att få har sökt vård i en annan region. Möjliga orsaker kan vara att svårt sjuka patienter inte orkar resa, det är för dyrt eller att väntetiden till specialiserad vård är lång.
– Att vi inte kan ta hand om de människor som drabbas är ett underbetyg till samhällets beredskap mot virussjukdomar, vilket denna enkät befäster. Det är avgörande att investera i forskning som höjer den allmänna kunskapsnivån om postcovid. Det är också fortsatt viktigt med vaccinationer mot covid-19 för att minska risken att fler människor drabbas av svår akut eller kronisk sjukdom, säger Niklas Arnberg, generalsekreterare för Virus- och pandemifonden.
– Nu måste vi erkänna postcovid och ta de många patienterna på allvar. Tyskland satsar mångmiljonbelopp på att hjälpa postcovidpatienterna, medan så gott som inget händer här hemma. Vår enkät visar att många av patienterna fortfarande är svårt sjuka flera år efter att de utvecklade postcovid, och att så få fått hjälp trots att världens samlade kunskap ökar varje vecka är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Anja L Sundberg, vice ordförande i Svenska Covidföreningen.
Resultat från enkäten:
● 81 procent av respondenterna insjuknade 2020 eller 2021.
○ 62 procent insjuknade 2020.
○ 19 procent insjuknade 2021.
● 49 procent svarade 0 eller 1 på frågan: Om du tänker på vården i helhet, hur väl
upplever du att du fått hjälp med dina postcovidsymptom? (0=inte alls, 5=helt och
hållet).
● 2 procent svarade “helt och hållet” (5) på frågan om hur väl de fått hjälp med sina
covidsymptom, på en skala 0-5. År 2022 var samma siffra 3 procent.
● 60 procent har inte fått komma till någon specialiserad mottagning.
● 75 procent av de svarande har fått diagnosen postcovid.
● 67 procent av dem som svarade är mellan 30 och 49 år.
● 15 procent har sökt vård i en annan region.
Om enkäten:
Enkäten skickades ut till medlemmar i Svenska Covidföreningen. Totalt svarade 792 respondenter på enkäten under maj 2024.
*EQ VAS är en etablerad internationell självskattningsskala som används för att mäta patientens hälsorelaterade livskvalitet. Skalan är numrerad från 0 till 100 där 100 är den bästa hälsa du kan tänka dig och 0 är den sämsta hälsa du kan tänka dig.
Svenska Covidföreningen är en patientförening för de med covid-19 och postcovid. Föreningen verkar för mer patientnära forskning, tillgång till jämlik och evidensbaserad vård och ett adekvat socialt skyddsnät för de som drabbats.