Regeringen vill undersöka hur andra länder arbetar med att sprida och tillämpa kunskap om postcovid och andra postinfektiösa tillstånd. Målet är att förbättra vården för patienterna i Sverige. Svenska Covidföreningen välkomnar initiativet.
– Det här är efterlängtat och ett viktigt steg för att den stora gruppen drabbade i Sverige ska kunna få en bättre vård. Kunskap som finns måste spridas mer effektivt. Flera andra länder har kommit längre och vi behöver titta på dem, säger Lisa Norén, specialistläkare och styrelseledamot i Svenska Covidföreningen.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får nu uppdraget att undersöka hur länder runt om i världen arbetar med att sprida och tillämpa kunskap om postcovid och andra tillstånd som ME, PANS/PANDAS och POTS. Särskilt fokus ska läggas på utsatta grupper för att säkerställa att vården blir jämlik och tillgänglig för alla.
– Vi måste säkerställa att alla patienter får den bästa möjliga vården, oavsett diagnos. Genom att lära av andra länder kan vi förbättra vår kunskapsstyrning och därmed vården för patienter med postcovid och liknande tillstånd. Det är en viktig satsning för att skapa en mer jämlik och effektiv vård, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.
Regeringen konstaterar att patienter med postcovid och liknande tillstånd ofta har svårt att få rätt vård, bland annat på grund av kunskapsbrist och Svenska Covidföreningen har under lång tid betonat det stora behovet av kunskapsspridning inom vården. Flera länder har tagit krafttag i frågan, bland andra Tyskland och Nederländerna. I Sverige har liknande initiativ saknats.
– Om de svenska sjukvårdsmyndigheterna hade varit mer på tårna hade nog det här jobbet redan varit gjort. Det är ovärdigt Sverige som kunskapsnation att ligga så i bakvattnet när det gäller långvarig sjukdom på grund av covid, säger Lisa Norén, specialistläkare och styrelseledamot i Svenska Covidföreningen.
För att genomföra uppdraget har regeringen avsatt tre miljoner kronor för 2025.
Fakta: Postcovid
- Enligt WHO leder 1 av 30 covid-19-infektioner till postcovid.
- I en ny Sifo-undersökning svarar 3,3 procent av de tillfrågade mellan 16 och 84 år ja på frågan om de har postcovid, vilket innebär att närmare 280 000 svenskar i den åldersgruppen är drabbade.
Om Svenska Covidföreningen
Svenska Covidföreningen är en patientförening som företräder de som blivit sjuka av covid-19. Vi arbetar för att öka kunskapen om postcovid och för att de drabbade ska få bättre vård och stöd från samhället. Föreningen grundades 2020 och har idag drygt 5 000 medlemmar.
Om postcovid
Postcovid (”long COVID” på engelska) är ett paraplybegrepp som omfattar många olika följdkomplikationer efter covid-19. Enligt WHO:s definition ska symtomen ha pågått i minst tre månader och inte kunna förklaras med en annan diagnos för att klassas som postcovid. Internationella experter bedömer att 400 miljoner människor kan ha drabbats världen över.
Postcovid kan påverka alla organsystem i kroppen. Vanliga symtom är svår trötthet och uttröttbarhet, hjärndimma, andningssvårigheter, förändringar i lukt och smak, långvarig feber, huvudvärk, symtom från hjärta och blodkärl samt att man blir sämre i sina symtom av att anstränga sig.