Svenska Covidföreningens remissvar på Ett utökat arbetsskadeskydd vid smitta av samhällsfarlig sjukdom
Sammanfattning
Svenska Covidföreningen (SCF) välkomnar ambitionen att utöka arbetsskadeförsäkringen vid covidsmitta till att gälla oavsett vilket arbete man utfört och vid vilken arbetsplats, men menar att den juridiska lösning som valts inte är ändamålsenlig.
SCF föreslår istället att 5 § i förordningen ska lyda:
3. postcovid/skada på grund av covid-19 samt sjukdom som är klassificerad som en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen (2004:168) och sjukdomen har ådragits i arbetet.
SCF välkomnar att ändringen föreslås gälla retroaktivt.
Under alla förhållanden bör covid-19 plockas upp i bilagan till förordningen.
Kopplingen till samhällsfarlig sjukdom
Förslaget om ett utökat arbetsskadeskydd vid smitta av samhällsfarlig sjukdom föreslås träda i kraft den 31 mars 2022. Det motiveras med att pandemin har satt ljuset på att spridningen av covid-19 kan medföra att arbete på de flesta arbetsplatser och med de flesta arbetsuppgifter innebär en risk för smitta med långvarig skada och inkomstförlust som följd. Som exempel nämns att en chaufför, som utsatts för smitta från en passagerare och åsamkats långdragen inkomstförlust på grund av postcovid, inte med nuvarande regelverk kan beviljas ersättning från arbetsskadeförsäkringen.
Sedan förslaget presenterades den 13 januari 2022 har regeringen klargjort att man från den 1 april 2022 avser att avklassificera covid-19 som såväl samhällsfarlig som allmänfarlig sjukdom. Detta sker i en tid av extremt höga smittspridningsnivåer. Möjligheten för den enskilde arbetstagaren att skydda sig mot smitta är nästintill obefintlig.
Hos vuxna är risken för långvariga symtom från flera organsystem vid covid-19 väldokumenterad [1]. Enligt Finlands regering riskerar postcovid att bli landets största folksjukdom [2]. Oavsett om risken för långvariga symptom skulle vara något lägre vid smitta av den s.k. omicronvarianten – något vi inte vet idag – så innebär de höga smittspridningsnivåerna att inte en icke obetydlig andel av befolkningen riskerar att få långvariga och allvarliga hälsokonsekvenser till följd av en covid-19-infektion.
Mot denna bakgrund anser SCF att det uttryckligen bör anges att det utökade arbetsskadekyddet ska gälla vid postcovid/skada på grund av covid, oavsett hur regeringen beslutar att klassificera smittan. Det vore ett mer ändamålsenligt sätt för samhället att ta ansvar för de konsekvenser av smittspridning i stor skala som kan drabba enskilda.
SCF vill i sammanhanget även påpeka att nedmonteringen av den allmänna testningen riskerar att inverka negativt på möjligheten att beviljas arbetsskadeersättning. Detta gäller oavsett hur covid-19 klassas.
Åsa Kristoferson Hedlund
Ordförande
Svenska Covidföreningen
Källor
[1] Folkhälsomyndigheten, Vaccination mot covid-19 till barn yngre än 12 år, Beslutsunderlag januari 2022, s. 16 med hänvisningar.
[2] Reuters, Long COVID could become Finland’s largest chronic disease, warns minister, 7 januari 2022, https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-finland-long-covid-idUSKBN2JH14W med hänvisningar.2022-02-09