Kategorier
Personliga berättelser

Covid-19 och testerna

För att synliggöra att testerna inte kan vara det enskilt avgörande för covid-19-diagnos har Svenska Covidföreningen samlat in berättelser från medlemmar som testat positivt på PCR, eftersom de insjuknade under en period då allmän testning var tillgänglig eller för att de av annan anledning fick tillgång till PCR-test i tid, men sedan negativt på antikroppar.

Här följer några korta berättelser:

“Jag testades positivt för covid-19 den 23 juni  och har haft eftersläpande symtom sedan dess. Jag hade en mycket mild infektion de första veckorna men blev sedan långtidssjuk med bl.a. tung andning, sjunkande syresättning vid rörelse, huvudvärk m.m. Mår idag ganska okej men har fortfarande problem med framförallt hög puls. Den 8 oktober testades jag för antikroppar genom blodprov i armen på vårdcentralen, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 36 år

“Jag testades positivt för covid-19 i juni. Mina huvudsakliga symtom har varit huvudvärk, trötthet och tinnitus. I september testades jag för antikroppar genom blodprov på Sahlgrenska, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 42 år

“Jag testades positivt för covid-19 i slutet av september. Jag hade en lindrig infektion. Jag testades för antikroppar genom region Halland den 12 oktober, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 55 år

“Jag testades positivt för covid-19 i maj. Mina symtom var framförallt torrhosta, heshet, konstig smak, huvudvärk, andfåddhet, utmattning och magproblem. I somras mådde jag bättre men nu till hösten har alla symtom kommit tillbaka. I oktober testades jag för antikroppar genom blodprov i armen, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 58 år 

“Jag testades positivt för covid-19 den 19 maj. Till en början var jag täppt, hade smak- och luktbortfall och sjukdomskänsla. Efter ca tre veckor försökte jag återgå till mitt arbete inom hemtjänsten. Då började den förlamande tröttheten, hjärndimman, minnesproblematiken och koncentrationssvårigheterna. Jag känner mig fortfarande som en främling för mig själv och min omgivning. Jag har fått höga levervärden vilket jag aldrig haft innan, och har fått remiss till mag- och tarmläkare för det. Jag har även fått hög puls vilket jag medicinerar mot. Den 30 september testades jag för antikroppar genom blodprov i armen, svaret var negativt.”

 • Kvinna, 30 år

“Jag testades positivt för covid-19 den 3 juni. Mina huvudsakliga symtom har varit värk i kroppen, yrsel, skenande puls, tjock i halsen, heshet, bortfall av smak och lukt och extrem trötthet. Jag har inte haft feber, utan snarare tvärtom. Min normala temp är 36,7, nu har jag legat på 35,6 istället. Försökte börja jobba men blev dålig igen. Den 19 oktober testades jag för antikroppar, men svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 56 år

“Jag testades positivt för covid-19 den 19 maj. Mina huvudsakliga symtom har varit huvudvärk, yrsel, magproblem, urinvägsinfektion, hjärntrötthet, domningar/stickningar i ben, armar och huvud, ont i leder och muskler, sömnstörningar, blåsor i munnen m.m. Jag är fortfarande inte bra, men jobbar 25 % sedan två veckor tillbaka. Den 31 augusti testades jag för antikroppar genom blodprov i armen, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 43 år

“Jag testades positivt för covid-19 i april. Jag hade bara milda symtom som bestod av luktbortfall, huvudvärk, torrhosta och möjligen lite feber. Jag har fortfarande känningar i halsen men jag vet inte om de beror på covid-19. Jag testades för antikroppar i juni eller juli, venöst prov på sjukhus, men svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 30 år

“Jag testades positivt för covid-19 den 4 juli. Mina främsta symtom var rejält illamående, huvudvärk, extrem trötthet, feber, ömmande ögon, smaknedsättning, smak- och luktförändring, diarré, knäverk och ett lätt tryck över bröstet. Jag testades för antikroppar genom blodprov den 14 augusti, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 43 år 

“Jag testades positivt för covid-19 den 16 mars. Det började med förkylningssymtom. Sedan fick jag 40 graders feber, ont i kropp och leder, huvudvärk, tryck på ögonen, hosta, diarré, förvirring och illamående. Den 16 mars blev jag inlagd med konstaterad dubbelsidig lunginflammation. Fick blodförgiftning. Jag låg inne i åtta dagar och var väldigt dålig i ca 6 veckor. Jag har blivit mycket bättre men andningen är fortfarande tung, en onormal trötthet kan plötsligt slå till och jag utreds för kognitiva problem/förvirring. Men jag jobbar sedan i somras.” 

 • Kvinna, 53 år

“Jag testades positivt för covid-19 den 29 maj. Jag har haft symtom som andfåddhet, yrsel, extrem trötthet, lufthunger, ont i leder och muskler, kognitiva svårigheter, ljudkänslighet, låg syresättning, svårt att gå m.m. Jag är fortfarande 100 % sjukskriven och får fler symtom så fort jag gör enkla saker som att plocka ur diskmaskinen, sitta och prata med någon eller ta en dusch. Hög puls har jag haft under hela sjukdomsförloppet. Under bakslag har jag fått nya symtom såsom extrem smärta i ben, brännande känsla under huden som flyttar runt, smärta i vader, syresättningsproblem, kalla händer och fötter, lila naglar, svårt att gå och tryck i bröstkorgen. Jag kan fortfarande bli andfådd och tungandad när jag sitter ner. Hjärntröttheten har förbättrats något, men blir sämre så fort jag anstränger mig. Jag kan ta korta promenader, men inte i normal takt. Den senaste veckan har jag börjat få skakningar. Den 20 augusti testades jag för antikroppar, men svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 43 år

“Jag testade positivt för covid-19 den 14 april. Jag har främst haft symtom från hjärta, lungor, mage och tarm och har fått explosionsartade diarreer och förstoppning. Den 28 september tog jag antikroppstest genom stickprov i fingret, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 56 år

“Jag testades positivt för covid-19 i augusti. Mina symtom har främst bestått i hög och långvarig feber, lungskador, dålig syreupptagning, dopaminbrist (tappade tal och förmåga att gå, huvudvärk, smak och luktbortfall, domningar i kroppen, värk som flyttar runt samt en enorm hosta. Det hela har lett till psykisk ohälsa, och jag skev frivilligt in mig på psykiatrin under två veckor. Jag är med i en 5 årsstudie så jag testas mycket för att se hur min kropp återhämtar sig. Jag har testat mig för antikroppar i ryggmärgsvätska och blod i såväl augusti, september och oktober, svaren var negativa.”

 • Man, 41 år

“Jag testades positivt för covid-19 den 6 april. Mina främsta symtom har varit andnöd, yrsel, hjärntrötthet, tappad lukt och smak och en extrem trötthet. I början av juni testades jag för antikroppar genom blodprov i armen, svaret var negativt.” 

 • Kvinna, 59 år